De laatste tijd heb ik verschillende keren weer gemerkt hoe fijn het is als een familie zich heeft kunnen voorbereiden op een overlijden en alles wat daarbij op je af komt.
Een ouder echtpaar vroeg me eens langs te komen om te bespreken wat er allemaal voor keuzes gemaakt zijn na een overlijden. Ik besprak met hen dingen zoals; waar zou u opgebaard willen worden, waar wilt u een afscheidsdienst of bijeenkomst willen houden, wie worden daarvoor uitgenodigd etc.  Het gesprek gaf hen veel rust en we gaan samen nu hun wensen op papier zetten.
Later belde een dochter mij wiens vader binnen korte tijd zou overlijden en vroeg me wat ze alvast konden voorbereiden. Ook die was achteraf blij dat ze zich toch wat had kunnen voorbereiden op alle beslissingen die genomen moesten worden.
Onlangs kwam ik bij een familie die daarover nog níet had nagedacht. Na het overlijden moeten er vrij snel toch belangrijke beslissingen worden genomen, zoals de locatie waar de overledene wordt opgebaard. In dit geval koos de familie voor een aula in de eigen woonplaats. De volgende dag werd ik opgebeld door de familie en vertelde men dat ze toch eigenlijk helemaal niet blij waren met deze locatie. “Kan moeder nog bij één van ons thuis worden opgebaard Corine ?” vroegen ze me. Ik antwoordde dat dat natuurlijk mogelijk was en ben in overleg met de familie alles gaan regelen voor een mooie thuisopbaring. Aan het einde van de week vertelde de kinderen mij dat ze zó blij waren dat dit nog mogelijk was geweest. Het gaf hen op deze manier een goede herinnering aan het afscheid.
En ook heel recent kwam ik bij een familie die na het eerste gesprek met mij zei “Dit hadden we eigenlijk beter eerder kunnen doen, dan was er deze eerste dag na het overlijden niet zoveel tegelijk op ons af gekomen”.
Dit hoor ik veel mensen zeggen, maar niet veel mensen zetten uiteindelijk de stap om het ook daadwerkelijk te doen.

Misschien wilt u uw eigen wensen vastleggen, of wilt u zelf uw uitvaart voorbereiden. Wilt u weten welke keuzemogelijkheden er zijn  rondom een overlijden en afscheid ? Vraag gerust via mijn website het boekje “Mijn wensen rondom overlijden en uitvaart aan”.
U kunt ook al deze zaken vrijblijvend met mij bespreken. Hiervoor kunt u met mij een afspraak maken, daaraan zijn geen kosten verbonden.

NEWSLETTER