Morgen is het weer moederdag. Al enkele dagen zie ik overal reclames om je te verleiden iets te kopen voor je moeder. Maar ook berichtjes op Facebook van mensen die hun moeder missen en tegen deze dag opzien. Persoonlijk “heb” ik niet zoveel met moederdag. Toen onze kinderen klein waren, genoot ik van hun opgetogen gezichten bij het geven van hun (meestal zelfgemaakte) knutselwerk. Maar nu de kinderen volwassen zijn, vind ik moederdag steeds meer een commercieel gebeuren. Terwijl het in mijn ogen meer zou moeten gaan om de liefde die we elkaar geven, als kinderen en ouders. Dat weegt niet op tegen het geven van cadeau’s. Vandaag werd ik daar weer bij bepaald.

Op deze zaterdagmorgen werd ik geroepen bij een familie in verband met het overlijden van hun moeder. Moeder was 100 jaar geworden, wat een bijzondere leeftijd ! Bij het kennismaken hebben we het altijd wel over het leven van de overledene. De zoon van deze mevrouw vertelde me dat zijn moeder al op 52-jarige leeftijd weduwe werd en achterbleef met drie zoons. Wat een verdriet is dat geweest, en hoe moeilijk was dat voor haar en haar zoons. En ondanks het feit dat moeder zo’n hoge leeftijd heeft bereikt, het blijft toch een afscheid van je moeder. Toen ik thuiskwam, lag er een mooie doos voor me op tafel. Bezorgd met de post. Verrast was ik door de mooie rozen die daarin zaten, maar nog veel meer door de lieve kaart van mijn zoon en zijn vriendin. “Mom, you are the best!” stond er op de voorkant.

Het bepaalde me weer bij de waarden van het leven; liefde voor elkaar. Voor je moeder, je vader, je kinderen en iedereen die je lief is.
Het kan je ook zomaar ontvallen, dan is een dag als morgen soms heel moeilijk.
Ik wens iedereen die daar verdriet om heeft veel sterkte toe en ik hoop dat de herinneringen aan al het goede wat er is geweest het mogen winnen van het verdriet !

NEWSLETTER