Ik word gebeld; “Mag ik je even wat vragen Corine, schikt dat ?”
“Ja hoor, geen probleem” antwoord ik.
Degene die mij belt vertelt van haar vader die ernstig ziek is en naar verwachting over niet al te lange tijd zal overlijden. “Ga je binnenkort nog met vakantie?” vraagt ze… “We willen namelijk erg graag dat jij de uitvaart gaat verzorgen en ik wil alvast weten of we op je kunnen rekenen”. Gelukkig heb ik geen plannen op korte termijn, dus dat is fijn.
Ook wil deze mevrouw weten of er al dingen zijn waarover ze kunnen nadenken en die ze kunnen voorbereiden.
Het wordt een fijn gesprek; eerst laat ik haar vertellen over haar vader en hoe het nu met hem is. Dan spreek ik met haar door waarover ze alvast kunnen nadenken en wat ze kunnen voorbereiden. Het gesprek geeft haar al veel rust zegt ze als we het gesprek besluiten.
De volgende morgen heb ik opnieuw even contact met deze dochter om wat dingen te bespreken. En dan, eigenlijk heel onverwacht, stuurt ze direct na ons telefoongesprek een berichtje dat haar vader al is overleden.
Wat fijn dat zij toch alvast samen met de andere familieleden hebben kunnen nadenken over een aantal dingen !
Als de arts is geweest en het overlijden is vastgesteld, ga ik naar hen toe.
Voor mij is dat vanzelfsprekend, maar helaas blijkt dat bij collega-uitvaartverzorgers niet altijd zo vanzelfsprekend te zijn!
Ik vind het belangrijk om zo snel mogelijk naar de familie te gaan, de eerste momenten na het overlijden samen te delen en in alle rust dingen te bespreken. Deze eerste contacten zijn in mijn ogen een basis voor de rest van de week die volgt.
Als uitvaartverzorger is het mijn taak om een familie te ontzorgen, middenin het verdriet. Mijn ervaring is dat er toch altijd vragen zijn en ik kan daarop reageren op dat moment.
Bij deze familie was de sfeer ontspannen toen ik kwam. We hadden immers al dingen besproken, ik had de laatste verzorging al geregeld, de locatie waar vader naar toe zou worden gebracht al op de hoogte gesteld.
Op dat moment is het mijn taak om alles in goede banen te leiden en te organiseren dat alles rustig en naar wens verloopt.
Nadat de eerste noodzakelijke dingen met elkaar waren besproken, namen we in dit geval aan het begin van de avond afscheid van elkaar en hebben de volgende dag elkaar weer ontmoet.

NEWSLETTER