Deze week is het alweer drie jaar geleden dat ik mijn eigen uitvaartonderneming ben gestart.
Al eerder was ik als uitvaartverzorger werkzaam, had passie voor het vak gekregen.
Nog altijd heb ik geen spijt van de beslissing om als zelfstandig uitvaartverzorger verder te gaan.

De quote op de afbeelding is belangrijk voor mij.
Dit is hoe ik er wil zijn als uitvaartverzorger; gewoon mijzelf.
Met mijn kwetsbaarheden, eerlijk naar mijzelf en naar anderen. Ik wil mezelf niet sterker voordoen dan ik ben.

Op de eerste dag van de “officiële”start van mijn bedrijf werd ik geconfronteerd met een zeer ingrijpend overlijden van een jongen uit de vriendenkring van onze dochter. Gedurende de hele week vroeg ik me af hoe ik de uitvaart zou kunnen leiden zonder zélf overmand te worden door verdriet. Maar wat heb ik veel geleerd deze week !

Als uitvaartverzorger zoek ik de verbinding met mensen. Die verbinding ontstaat pas als ik zelf eerlijk ben en ook mijn kwetsbaarheden toon. Dat gebeurde in die week en wonderwel kreeg ik de kracht om al het werk te doen en te uitvaart te leiden.
De afgelopen jaren ben ik bij families deel geweest van groot verdriet. Bij het sluiten van een kistje van een baby huilde ik ook even mee, ik had geen woorden voor een dochter die intens verdrietig was om het verlies van haar moeder maar sloeg een arm om haar heen… Eigenlijk doe ik op dat moment maar gewoon wat mijn hart me ingeeft.

Zeer regelmatig stelt iemand mij deze vraag: “Waarom doe je dit werk ?” Ik denk daar natuurlijk zelf ook aan als het zwaar is in mijn werk. Als ik ’s nachts uit bed wordt gebeld, als ik op 1e kerstdag gebeld wordt en mijn gezin alleen moet laten, als er een kindje of een jongen in de bloei van zijn leven overleden is.
Het diepe en rauwe verdriet van mensen grijpt me aan.

Maar de verbinding met mensen, de puurheid die er in die dagen is; het is prachtig. Er zijn zoveel liefdevolle momenten, we lachen samen om mooie en leuke herinneringen. We maken ons niet meer druk om kleine dingen; zó onbelangrijk lijkt het plotseling.
En dát is waarom ik dit werk nog jaren met heel mijn hart hoop te doen.
Om mensen tot steun te zijn, samen te delen in verdriet en de verbinding met elkaar te ervaren.

NEWSLETTER